Mariusz jesteśmy z Tobą

"Mariusz jesteśmy z Tobą" - Mariusz Jacek Smołuch przez ponad 30 lat był żołnierzem zawodowym 12 Brygady Zmechanizowanej. W tym roku świętował roczek swojej wnuczki. Był uśmiechnięty, wesoły i nic nie wskazywało na to, że w jego głowie rośnie złośliwy nowotwór. Świat zawalił się dzień później, kiedy wychodząc do pracy zasłabł. Ratownicy medyczni podejrzewali udar, ale po badaniach okazało się, że to coś dużo gorszego i wtedy ruszyła lawina...guz w lewym płacie skroniowym. Rozpoczęło się szukanie przyczyny. Po kilku dniach lekarze nieco nas uspokoili - guz jest tylko jeden, ma 3 cm, nie jest przerzutem i najlepszy neurochirurg w Szczecinie podejmie się jego wycięcia.  Operacja odbyła się 1 października 2020 roku i zakończyła sukcesem - guz udało się usunąć w całości. Kilka dni później przyszedł wynik analizy laboratoryjnej, który brzmiał jak wyrok śmierci - glejak wielopostaciowy IV stopnia.

Lekarze w Polsce dają Mariuszowi kilka miesięcy życia. Proponują leczenie radioterapią i chemią. Dla nas jednak to za mało. Chcemy walczyć o lata. Mariusz chciałby zobaczyć jak rośnie jego wnuczka - Maja. Jedyną szansą jest immunoterapia. W Polsce tą metodą nie leczy się glejaka. Leczenia mogliby zająć się lekarze w Duderstadt w Niemczech. Niemieccy lekarze zalecają połączenie radioterapii i chemii z immunoterapią. Ich statystyki wyglądają obiecująco. Mariusz został zakwalifikowany do leczenia i swoją terapię rozpoczął od pobrania krwi i leukaferezy 27.10.2020r. Problemem tej terapii są ogromne koszty. Pierwszy cykl leczenia to 5 szczepionek w odstępach co miesiąc. Szczepionki są produkowane z krwi pacjenta, a jedna razem z wlewami witaminowymi kosztuje około 32000 zł. Koszt leukaferezy to 16000zł. Jeżeli pierwsze dawki przyniosą zamierzone efekty jesienią 2021roku odbędzie się drugi cykl leczenia składający się z kolejnych 5 szczepionek.

Mariusz poddał się operacji usunięcia guza w Szpitalu Wojewódzkim w Szczecinie oraz został objęty standardowym leczeniem metodą chemioterapii i radioterapii, jednocześnie  leczony jest w Praxisgemeinschaft fur Zelltherapie Duderstadt u Dr.med. dr. rer. nat. Michael Martin
Zbieramy na pierwszy i kolejne cykle leczenia które jest niezwykle długotrwałe i kosztowne.

z dopiskiem "Mariusz jesteśmy z Tobą"